Maca peruánska - prášok z koreňa

7 bodov do vernostného systému
Cena
7,90 €

Kód produktu
Mcp

Na sklade
ks

Maca peruánska, známa tiež ako peruánsky ženšen či žerucha peruánska, je rastlina pochádzajúca z Ánd v Južnej Amerike. Ako už napovedá jej názov, prirodzene sa vyskytuje predovšetkým v Peru, v menších množstvách ju však nájdeme napríklad aj v Bolívii a Brazílii. Ide o odolnú rastlinu, ktorá rastie v mimoriadne nehostinných podmienkach, v nadmorskej výške 3800 až 4400 metrov, kde je vystavená chladu, intenzívnemu slnečnému žiareniu a silnému vetru. viac

Maca peruánska (Lepidium meyenii)

Maca peruánska, známa tiež ako peruánsky ženšen či žerucha peruánska, je rastlina pochádzajúca z Ánd v Južnej Amerike. Ako už napovedá jej názov, prirodzene sa vyskytuje predovšetkým v Peru, v menších množstvách ju však nájdeme napríklad aj v Bolívii a Brazílii. Ide o odolnú rastlinu, ktorá rastie v mimoriadne nehostinných podmienkach, v nadmorskej výške 3800 až 4400 metrov, kde je vystavená chladu, intenzívnemu slnečnému žiareniu a silnému vetru.

História rastliny Maca

Hoci prvé písomné zmienky o rastline Maca pochádzajú z roku 1553, archeologické nálezy hovoria o jej používaní už 1700 rokov pred našim letopočtom. Po stáročia sa využíva v tradičnej medicíne na podporu plodnosti a je tiež označovaná ako „energizér“. Domorodí obyvatelia peruánskych Ánd tvrdia, že táto rastlina dokáže pozitívne ovplyvniť školské výsledky detí, čo pravdepodobne súvisí s jej vplyvom na pamäť a učenie. V našich končinách stúpla jej obľúbenosť hlavne v poslednom desaťročí.

Maca peruánska a moderná medicína

O liečivé účinky rastliny Maca prejavila záujem aj moderná medicína. Nedávne výskumy ukázali, že ľudia, ktorí ju pravidelne konzumovali, mali vyššie skóre zdravotného stavu, nižšiu telesnú hmotnosť a nižší krvný tlak, než ľudia, ktorí ju nekonzumovali. Konzumácia Maca sa tiež spája s nižšou mierou zlomenín a lepším zvládaním chronickej horskej choroby.

Tieto a ďalšie zdravotné benefity, ktoré so sebou Maca peruánska prináša, naznačujú, že by mohla zohrávať významnú úlohu pri prevencii a liečbe sexuálnych porúch, neplodnosti, srdcových chorôb, osteoporózy, psychických porúch, anémie, tuberkulózy či niektorých typov rakoviny. Zaujímavosťou je, že rôzne druhy tejto rastliny (rozoznateľné podľa farby) môžu mať rozličné biologické vlastnosti a tým aj rozličné účinky na zdravie.

Priaznivé účinky rastliny Maca:

  • Zvyšuje libido a podporuje sexuálnu túžbu u mužov i žien
  • Zvyšuje množstvo a pohyblivosť spermií, čím prispieva k podpore plodnosti u mužov
  • Pomáha pri erektilnej dysfunkcii a benígnej hyperplázii prostaty
  • Zvyšuje energiu a výkon
  • Má pozitívny vplyv na pamäť a učenie
  • Zmierňuje depresiu a úzkosť
  • Podporuje imunitný systém
  • Najmä u žien pomáha pri liečbe osteoporózy, zmierňuje bolesť a stuhnutosť
  • Zmierňuje menštruačné ťažkosti a symptómy menopauzy
  • Pomáha pri liečbe anémie a tuberkulózy
  • Chráni pokožku pred UV žiarením
  • Obsahuje zlúčeniny s antikarcinogénnymi vlastnosťami

Rôzne spôsoby prípravy

Maca peruánska svojim vzhľadom pripomína reďkovku či repu a jej chuť je veľmi špecifická, dala by sa opísať ako oriešková až zemitá. Ide o doplnok stravy, ktorý najčastejšie kúpite vo forme prášku, kapsúl, tinktúry či želatíny. Ak sa ju chystáte vyskúšať po prvýkrát, odporúča sa začať s 3 g denne počas 6 – 12 týždňov a následne množstvo postupne zvyšovať až na 9 g denne.

Pre dosiahnutie želaných účinkov je dôležitý aj spôsob jej prípravy. Najčastejšie sa Maca pridáva do nápojov – smoothies, džúsov, horúcej čokolády či kávy, no môžete ju začleniť aj do prípravy jedál. Keďže má veľmi jemnú textúru, dá sa jednoducho kombinovať s bežnou múkou, napríklad pri príprave palaciniek, vaflí alebo koláčov. Ak radi objavujete nové chute, odporúčame vám vyskúšať tradičný peruánsky nápoj Maca Chica alebo obľúbené peruánske jedlo Mazamorra de Maca. To sú najbežnejšie tradičné spôsoby jej prípravy.

Vyskúšajte Maca latté

V malom hrnci zmiešajte 1 šálku mlieka (môže byť plnotučné alebo rastlinné), 1 lyžičku Maca prášku, ½ lyžičky mletej škorice, ½ lyžičky vanilkového extraktu a štipku morskej soli. Za stáleho miešania priveďte k varu. Potom už len stačí naliať nápoj do hrnčeka, osladiť ho medom, stéviou alebo iným obľúbeným sladidlom a prípadne podľa chuti ešte pridať škoricu.

Upozornenie:
Maca peruánska nie je vhodná pre tehotné ženy, dojčiace matky a deti.
Pri rakovine prsníka, maternice alebo vaječníkov, endometrióze, myómoch maternice či ochorení štítnej žľazy je potrebné poradiť sa najprv so svojim lekárom.

Balenie: 80 gramov